Reset u!

Bekering is niet het populairste woord uit het christelijk woordenboek. Op mijn reformatorische middelbare school klonk de oproep ertoe dag-in-dag-uit. Maar het zielenheil was tegelijkertijd een vrijwel onneembare vesting. Geloven was participeren in een soort genadeloterij. De kans op de hoofdprijs was weliswaar gering, maar je kon toch maar beter een lot hebben.

18 juli 2020 verschenen editie 2020nr06

In veel kerken klinkt de oproep tot bekering minder, of veel vriendelijker dan vroeger. Dat is misschien ook niet zo gek. Wie strijkt nu kerkgangers tegen de haren in, terwijl ze, vaak als enigen in hun straat, het nog weer hebben opgebracht om naar de kerk te komen? En ook wat maatschappelijke of politieke thema’s betreft is de kerk voorzichtig met profeteren. Ook niet zo gek. Hoe geloofwaardig is het om tot bekering manen, als de volgende kerkbarbecue alweer op de agenda staat? Of hoe kan de kerk schande spreken van racisme, terwijl haar populatie zo wit is als sneeuw? Anno 2020 moet je bekeringspredikers daarom vooral buiten de kerk…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het-is-helemaal-rustig-in-mij
Levensdagen

‘Het is helemaal rustig in mij’

01 mei 2025
Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."
Felix de Fijter
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg