Rembrandt. Bepaald geen saai leven
Onze vermaarde Rembrandt overleed 350 jaar geleden, in 1669. Alle reden om een herdenkingsjaar te vieren. Rembrandt bereikte de leeftijd van 63 jaar, na een leven dat moeilijk saai genoemd kan worden. Dat wordt wel duidelijk uit het handzame boek dat Nils Büttner aan Rembrandt heeft gewijd: Rembrandt, de schilder van licht en schaduw.

Je komt hier veel te weten over de levensloop van de schilder, maar natuurlijk ook over zijn werk aan de schilderijen en de context waarin die ontstonden, van opdrachten uit de zakelijke wereld tot vorsten en magistraten die graag een doek van Rembrandt in huis hadden. Büttner maakt duidelijk hoe Rembrandt bij wijze van spreken het drama inbracht in zijn weergave van bijvoorbeeld Bijbelse taferelen. Daar moet je een beetje oog voor krijgen, om het te zien, en daar helpt dit boek bij. Zo schrijft hij dat Rembrandt Bijbelverhalen omzette in ‘beelden die qua vertelkracht en weergave van allerlei gemoedsbewegingen tot de onbestreden hoogtepunten van de historieschilderkunst uit zijn tijd…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...