Politieke intriges, polarisatie en grofheid, de 17e eeuw lijkt op nu

Na haar roman Papieren Paradijs over een domineesvrouw die naar Suriname emigreert, verrast Marlies Medema haar lezers opnieuw met een bijzonder sterke roman: Lysbeth.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Politieke-intriges-polarisatie-en-grofheid-de-17e-eeuw-lijkt-op-nu

De roman speelt tijdens de laatste decennia van de zestiende en de eerste helft van de zeventiende eeuw. Het zijn roerige tijden. De oorlog van de Nederlanden met Spanje smeult nog voort en de Nederlandse christenheid is hopeloos verdeeld, evenals de met godsdienstige twisten samenhangende politiek. De zogeheten remonstranten (of arminianen) en hun tegenstanders, de contraremonstranten (of gomaristen), raken slaags over de uitleg van de leer der predestinatie. Hoe gewelddadig het toeging bij deze twisten blijkt meteen in het eerste hoofdstuk van Lysbeth. Net als haar man Rem Bisschop, zij het minder fanatiek, kiest hoofdpersoon Lysbeth partij voor de remonstranten. In februari 1617 breekt de hel los in Amsterdam. Een…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith