Wie ben ik zonder jou?
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen en rabbijnen). Namelijk dat identiteit altijd relationeel is. "Mijn leven begint helemaal niet bij mij."

De vraag wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, is er een van alle tijden. En waar die in vroegere tijden vaak beantwoord werd in termen van een sociale groep, een religie of een nationaliteit, lijken al dat soort kwalificaties steeds minder van belang. Wie iemand is, bepaalt die persoon zelf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat lijkt misschien een verbetering, maar tegelijkertijd kampt de maatschappij met complexe vraagstukken die het tegendeel lijken te bewijzen. Wat zijn we kwijtgeraakt? Liesbeth Woertman, nu emeritus-hoogleraar psychologie, promoveerde dertig jaar geleden op het onderwerp lichaamsbeeld, een belangrijke pijler van het begrip identiteit. Hoe willen we eruitzien en hoe bekijken…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"

Soms is hoop een cappuccino, en soms is het een vredesakkoord
06 februari 2025Toen Zeger Polhuijs bij zijn priesterwijding plat op de grond lag, en de Litanie van Alle Heiligen klonk – Kyrie eleison, Christe eleison – kwamen hem de gezichten van gestorven daklozen voor ogen. "Mijn vrienden. Alsof zij deel uitmaakten van mijn roeping."

Marnix Medema: 'Ik hoef de schijn niet op te houden'
06 februari 2025De loopbaan van Marnix Medema ging van een leien dakje; op jonge leeftijd werd hij hoogleraar in Wageningen. Bovendien zoekt hij vanuit Veritas Forum met studenten naar liefde, rechtvaardigheid, schoonheid en goedheid. Maar toen hij in korte tijd twee keer een groot verlies ervoer, wist hij: 'Ook ...