Wie ben ik zonder jou?
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen en rabbijnen). Namelijk dat identiteit altijd relationeel is. "Mijn leven begint helemaal niet bij mij."

De vraag wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, is er een van alle tijden. En waar die in vroegere tijden vaak beantwoord werd in termen van een sociale groep, een religie of een nationaliteit, lijken al dat soort kwalificaties steeds minder van belang. Wie iemand is, bepaalt die persoon zelf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat lijkt misschien een verbetering, maar tegelijkertijd kampt de maatschappij met complexe vraagstukken die het tegendeel lijken te bewijzen. Wat zijn we kwijtgeraakt? Liesbeth Woertman, nu emeritus-hoogleraar psychologie, promoveerde dertig jaar geleden op het onderwerp lichaamsbeeld, een belangrijke pijler van het begrip identiteit. Hoe willen we eruitzien en hoe bekijken…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

‘De vreugde is sterker dan de droefenis’
05 juni 2025Wat er met mijn ziel gebeurt na dit leven, zegt Frits ter Kuile, zou niet moeten verschillen van een watervlo, een eik of een poes. “Een hemel alleen voor mensen? Dat resoneert niet echt.”

'Moed, dat is een zachte duw'
01 mei 2025Kees van Ekris, vanaf deze zomer het gezicht van de Protestantse Kerk, heeft zijn mond vol over de mythische dimensie in onze cultuur. En zijn jongste boek gaat over de magie van het geloof. Wat wil hij daar nou eigenlijk mee zeggen?

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."