Paulus in Nijmegen
Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een groep academici nagedacht over de ‘gezonde samenleving’. De groep wil daarmee af van de suggestie dat wetenschappelijk onderzoek waardevrij en neutraal is.

Hun boek Een gezonde samenleving. Wetenschappelijke perspectieven in tijden van crisis laat juist zien hoe hun onderzoek maatschappelijk betrokken is, en relevant. Er is, aldus de inleiding, een veel te grote kloof tussen de academische focus op kennis en de maatschappelijke behoefte aan wijsheid. De rode lijn in de bundel is het thema ‘gezondheid’, toegepast op de samenleving. Gezond is daarbij niet een statische toestand; de schrijvers sluiten aan bij een recent perspectief op gezondheid dat in ‘gezond’ vooral het vermogen ziet om met uitdagende omstandigheden om te gaan. Een gezonde samenleving kent veerkracht om met tegenslagen om te gaan. Corona is zo’n tegenslag en dat onderwerp komt dan ook…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom een totale zege onwaarschijnlijk is
01 februari 2023Nu het deze maand een jaar geleden is dat Poetin Oekraïne binnenviel, rijst de vraag: wat staat de wereld de komende tijd te wachten? Aad Kamsteeg verkent de scenario's.

Was Segers een prekende evangelist?
01 februari 2023De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...

Patrick Loobuyck: 'De ander kan ook weleens iets zinvols te vertellen hebben'
01 februari 2023Burgerschap is niet ervoor zorgen dat alle inwoners van een land dezelfde liberale denkbeelden hebben, maar vooral iedereen de ruimte geven om een eigen leven te leiden, zegt moraalfilosoof Patrick Loobuyck. Maar dat vraagt automatisch van iemand dat die een ander diezelfde ruimte gunt. 'De kunst is ...