Paulus en het succes van de emoties

Als iemand in de wereld van de geschiedschrijving aan walging denkt, denkt hij aan Richard Firth-Godbehere. Hij promoveerde op de rol van walging in de geschiedenis. In Homo emoticus, een vertaling van A human history of emotion, loopt Firth-Godbehere de wereldgeschiedenis door aan de hand van emoties.

16 december 2021 – verschenen editie 2021nr10
Paulus-en-het-succes-van-de-emoties

Het is een modernistisch containerbegrip, geeft hij direct toe, maar wat we eronder verstaan, heeft de eeuwen door op beslissende momenten een rol gespeeld. Firth-Godbehere zet in bij de Grieken, zoals Plato en zijn beroemde grot. Uitgebreid gaat hij in op de invloed van Paulus op het succes van het christendom. ‘Hij wist de manier waarop de Hebreeën hun gevoelens begrepen, te vermengen met hoe de Grieken de hunne opvatten.’ In een volgend hoofdstuk voegt hij daar Augustinus’ idee van ‘God is liefde’ aan toe. Vervolgens behandelt hij de invloed van de Ottomanen, de rol van de Zijderoute in de ontwikkeling van Europa, de Verlichting die tot de Verenigde Staten…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter