Zij zegt dat ze bekeerd is, maar is dat echt zo?

Asieladvocaten, predikanten, Kamerleden en stichting Gave maken zich grote zorgen: vluchtelingen die christen zijn geworden, worden door de IND bij hun asielverzoek vaak niet geloofd. Onlangs tikte de Raad van State de IND op de vingers: de dienst moet getuigenissen van kerken meer mee laten wegen. De kerkelijke commissie-Plaisier toetst jaarlijks zo’n dertig van zulke bekeringsverhalen. Maar de vraag is: kun je wel beoordelen of iemand ‘echt’ christen is geworden?

12 juli 2021 – verschenen editie 2021nr06
Een-echte-christen-of-alleen-bang-voor-uitzetting-Deze-predikanten-moeten-dat-beoordelen beeld Unsplash

De designlampen in zaal 8 van het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht – het hoofdkwartier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) – contrasteren met het schrijnende verhaal van de Iraanse mevrouw aan de vergadertafel. Ze was moslim, vluchtte naar Nederland en is hier christen geworden. Ze moet terug naar Iran, maar loopt daar vanwege haar bekering tot het christendom groot gevaar. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) twijfelt aan haar bekeringsverhaal. Nu buigen twee predikanten zich over haar persoonlijk geloof en zullen daarover een verslag maken voor haar advocaat, die dat bij haar dossier voor de IND kan voegen. Dat dossier ligt op tafel. De dominees van dienst zijn de vrijgemaakt-gereformeerde…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Hoe-boeren-en-natuurbeschermers-in-Brabant-de-handen-juist-ineenslaan
Nederlandse politiek

Hoe boeren en natuurbeschermers in Brabant de handen juist ineenslaan

07 maart 2024
Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.
Frank Mulder
58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok