Papa, gij zijt die man

Een van de mooiste adviezen over opvoeding kreeg ik van George Ingen Housz. Een bijna honderd jaar oude ex-jezuïet, die ik eens interviewde voor dit blad.

09 mei 2024 verschenen editie 2024nr04

‘Je moet je kinderen niet voor alle gevaar willen behoeden’, zei hij. ‘En als ze later keuzes maken waar je niet achter staat, dan kun je gerust in gesprek gaan, aangeven waar je denkt dat gevaren schuilen, maar spreek vooral uit dat je ze vertrouwt in de weg die ze gaan.’ Het lijkt me ongelooflijk moeilijk. Nu onze oudste dochter bijna tiener is, en steeds zelfstandiger wordt, moet ik er geregeld aan denken. En koester ik de weelde dat wij als ouders nog allerlei dingen voor onze kinderen kunnen beslissen. Bijvoorbeeld over de in hun ogen grootste vraag van het bestaan: wanneer, o, wanneer, krijg ik een smarttelefoon? Het zijn…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas