Overalmensen en ergensmensen op zoek naar een gezamenlijk huis
Achter politieke keuzes gaat altijd een breder verhaal schuil. Dat verklaart waarom iemand tegen gereguleerde wietteelt is en vóór waardig ouder worden. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, legt in zijn boek De verloren zoon en het verhaal van Nederland verantwoording af over zijn ‘verhaal’, aan de hand van de parabel van de ‘verloren zoon’.

Onder verwijzing naar de Britse denker David Goodhart verhaalt Segers over overalmensen en ergensmensen. De eersten zijn de jongste zoon, de laatsten de oudste zoon uit de gelijkenis. Grofweg de kosmopolieten en de mensen die meer hechten aan verbanden dichtbij. Deze groepen botsen en dit leidt tot een groeiend onbegrip. Vanuit deze culturele analyse kiest Segers voor het redelijke, politieke midden. De democratische rechtsstaat kan ons verbinden, dus laten we strijden voor wat die ons te bieden heeft. Zoeken naar een nieuw gezamenlijk thuis, zonder te hopen op een staat die onze heimwee naar een Vader vervult. Een pleidooi dat nuchter en navolgenswaardig klinkt, ook als je het niet met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?

‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...