Over het wonder mag niet gesproken worden
Een christelijke opvoeding blijkt nog altijd vruchtbare grond voor goede literatuur. Waar Siebelink en ’t Hart vooral een zwaarmoedig milieu beschreven, gaat een nieuwe generatie auteurs veel lichtvoetiger om met het geloofsgoed uit hun jeugd.

De prediker, de nieuwe roman van de Rotterdamse docent Nederlands Cor de Jong, doet qua aanpak en toon denken aan de bestseller Dorsvloer vol confetti van Franca Treur. Inhoudelijk zit het verhaal meer in een synodaal-gereformeerd milieu in de jaren tachtig, waar de wereld opzichtig aan de deur klopt en ruimhartig binnen wordt gelaten. De Jong grijpt zijn lezers direct bij de lurven. In het openingshoofdstuk schetst hij intrigerend, en volstrekt geloofwaardig, hoe een kinderspelletje uitloopt op een gruwelijk drama, dat daarna door een wonder volledig ongedaan gemaakt wordt. Samen met de kinderen van het zondagse bezoek spelen de broers en zussen Van Willigen verstoppertje als Nico zich verbergt in…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...