Orgel met een grote bek

Vorig jaar haalde hij het NOS-journaal met zijn transfer van Amsterdam naar Rotterdam. Nee, ik heb het niet over een voetballer, maar over organist Jos van der Kooy, die begin 2020 de Westerkerk verruilde voor de Arminiuskerk. Hoewel hij tijdens de opname van deze cd geen idee had, is dit uiteindelijk een afscheid geworden aan de Westerkerk, waar hij bijna veertig jaar lang cantor-organist was.

04 november 2020 – verschenen editie 2020nr09
Orgel-met-een-grote-bek Orgel met een grote bek

Op deze cd staat muziek van de Orpheus van Amsterdam, Jan Pieterszoon Sweelinck, en Daan Manneke (80), die ook wel de Sweelinck van de twintigste eeuw genoemd wordt. Beide componisten lieten zich inspireren door de Geneefse psalmen; ook componeerden zij stoere muziek die goed past op het Duyschot-orgel. Dit orgel heeft een grote bek, aldus Van der Kooy. Des te ongelofelijker is het dat Panfluiter des Vaderlands Matthijs Koene in het stuk ‘Ligatura’ van Manneke daar zelfs nog bovenuit komt! Een intrigerend werk met veel uitersten die met elkaar in verbinding (ligatuur) staan. De door de componist gewenste ruigheid, maar ook de iele klanken worden knap tot uitdrukking gebracht door…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter