Opzwepende improvisatiemuziek uit Londen

De naam van deze groep verwijst naar de priester-schrijver die na de Babylonische ballingschap een belangrijke rol speelde bij de herbouw van de tempel in Jeruzalem. Zoals Ezra leefde in de tijd van de Israëlische renaissance, zo ziet dit collectief zich als actief in een periode waarin sprake is van een jazz-renaissance in het Londense livecircuit, waar de groep al een jaar of tien speelt.

15 december 2022 – verschenen editie 2022nr10
Opzwepende-improvisatiemuziek-uit-Londen

In de Britse hoofdstad ontstond een vruchtbaar jazzklimaat dankzij muzikanten die invloeden vanuit diverse windstreken meebrachten. Het debuutalbum van Ezra Collective, You Can’t Steal My Joy (2019), was een groot succes. Juist toen de groep wilde gaan oogsten, sloten de grenzen en de zalen. Met dit tweede album Where I’m Meant To Be verdiepen de vijf musici hun uit toch al veel lagen samengestelde geluid. Centraal staat leider en drummer Femi Koleoso, die een afrobeat-basis neerlegt. Zijn broer T.J. voegt funky baslijnen toe. Toetsenist Joe Armon-Jones roert daar jazzy patronen en lijnen doorheen. Tenorsaxofonist James Mollison stoot repeterende klanken afkomstig uit het Caribisch gebied uit, waar de salsa-trompet van Ife…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het-is-helemaal-rustig-in-mij
Levensdagen

‘Het is helemaal rustig in mij’

01 mei 2025
Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."
Felix de Fijter
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg