Openhartig pleidooi voor een eerlijk gebedsleven
In haar openhartige boek Bidden in de nacht schrijft Tish Warren, anglicaans priester en schrijfster, over de grote kracht van de aloude liturgische gebeden van de kerk, vooral als de nacht invalt.

Zelf maakte Warren een moeilijke tijd door, waarin ze ontdekte dat het kerkelijke getijdengebed (de ‘completen’) je redding kunnen zijn. Als je zelf bent uitgepraat, krijg je de woorden aangereikt. In haar boek neemt ze een specifiek gebed uit het anglicaanse gebedenboek als uitgangspunt, om vervolgens de onderdelen ervan stuk voor stuk te bespreken. Warren wil volstrekt eerlijk zijn over menselijke kwetsbaarheid en over haar eigen worsteling met ongeloof. Hier schrijft iemand die, zoals Luther zegt, theoloog geworden is door zelf te sterven en weer op te staan. Warrens boek is een pleidooi voor een eerlijk gebedsleven, in de erkenning dat ‘je er niet op kunt vertrouwen dat God ervoor…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...