Op zoek naar de overweldigende ervaring

Als de Duitse schrijfster Dörte Hansen weer een boek publiceert, en het is vertaald in het Nederlands, dan wil ik het altijd meteen kopen.

14 december 2023 verschenen editie 2023nr10

Haar nieuwste boek Aan zee gaat over een Duits waddeneiland, waar ze de verschillende generaties van een familie beschrijft. Ze beschrijft er ook een paar personages omheen, zoals dorpsdominee Matthias Lehmann. Lehmann is een dominee die op het eerste gezicht niks te klagen heeft: zijn diensten worden goed bezocht en hij heeft een uitgesproken talent voor preken. Hij is ook begaan met zijn gemeenteleden, en de zomerse toeristen. Het zijn mensen die steeds meer belangstelling tonen voor in zijn ogen buitenissige rituelen, zoals gedoopt worden in zee. Dominee Lehmann doet het allemaal, maar innerlijk groeit de afstand. Hij wandelt liever niet meer, maar loopt liever hard, om zo minder aangesproken…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith