Op slagroom alleen kan de mens niet leven
Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”

Willemijn Dicke’s verhaal begint aan de universiteit waar ze op dat moment als wetenschapper werkt. Ze staat sceptisch in het leven en vereert atheïst Herman Philipse als haar intellectuele held. Dan gaat het existentieel knagen en belandt ze van de zweethut in een retraite in een healing in rituelen in gebedssessies in cursussen in workshops, dat alles ter meerdere eer en glorie van een spirituele zoektocht waarin ze de zin van het bestaan probeert te vinden. Boven elke twijfel verheven is Dicke tweehonderd pagina’s ofwel tien jaar verder een ander mens geworden: van een atheïstische scepticus transformeert ze in een spiritueel ontvankelijk wezen dat achter, onder of boven de academische…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Tieners gevangen in de TikTok-tornado
Lousewies van der Laan: ‘Ik vind het heerlijk om naar de kerk te gaan’
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
Manu Keirse: 'Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk van verlies'
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties
13 juli 2023Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.

Wat is waarheid? / Wat is je pad?
13 juli 2023Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan ...

Hoopbrengers: ‘In dit gebouw ontdek je dat geloof een ritme heeft’
13 juli 2023In de Jacobikerk probeert de Utrechtse kerkgemeenschap haar stadgenoten iets van de rust en rijkdom van het christelijk geloof te laten ervaren – zonder dat ze iets met dat geloof hoeven. Dat betekent niet dat het wordt weggemoffeld zodat er alleen moderne spiritualiteit overblijft. "De traditie ...