Op slagroom alleen kan de mens niet leven
Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”
Willemijn Dicke’s verhaal begint aan de universiteit waar ze op dat moment als wetenschapper werkt. Ze staat sceptisch in het leven en vereert atheïst Herman Philipse als haar intellectuele held. Dan gaat het existentieel knagen en belandt ze van de zweethut in een retraite in een healing in rituelen in gebedssessies in cursussen in workshops, dat alles ter meerdere eer en glorie van een spirituele zoektocht waarin ze de zin van het bestaan probeert te vinden. Boven elke twijfel verheven is Dicke tweehonderd pagina’s ofwel tien jaar verder een ander mens geworden: van een atheïstische scepticus transformeert ze in een spiritueel ontvankelijk wezen dat achter, onder of boven de academische…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
Christen, je bent nog lang geen minderheid
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?