‘Op Palmzondag besefte hij: dit ben ik, dit is míjn verhaal’

De kerk en onze medechristenen kunnen soms een bron van schaamte voor ons zijn. Misschien is het tijd voor een ander geluid.

05 oktober 2023 verschenen editie 2023nr08

Onlangs mocht ik voorgaan tijdens een doordeweekse dienst in mijn eigen kerk. Het was een bijzondere dienst, gereserveerd voor de introductie van acht nieuwe leden van de Nazarethgemeenschap. Zij verbinden zich gedurende een jaar aan het naleven van een belofte, waarbij stilte, avondmaal, studie, sacrament, sabbat, delen, dienstbaarheid en bijbellezen centraal staan. We zijn hiermee begonnen in 2018, en inmiddels telt de gemeenschap 88 leden. Het is een diverse groep mensen, met verschillende achtergronden op het gebied van ras, klasse, seksualiteit, capaciteiten, en meer. De dienst nam een onverwachte wending. Een van mijn collega’s besloot om haar baby tijdens dezelfde dienst te laten dopen. Prima, dachten we. Maar toen meldde…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith