Op een exclusieve Jezus zit niemand te wachten
Veel kerkelijke pioniers voelen zich verlegen met de klassieke boodschap van zonde, bekering en verlossing. Niet inclusief genoeg; de polarisatie in de samenleving is al hevig genoeg. Dan liever samen tuinieren, in de hoop dat de Geest het gesprek naar God leidt. "Veel pioniers weten niet precies hoe het zit met de redding van de mens en dat vinden ze niet erg."
Bijbellezen in een café, een kledingruilwinkel, een eigentijds klooster of het onderhouden van een gezamenlijke buurttuin. Sinds 2012 kent de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) pioniersplekken, missionaire initiatieven naast de traditionele kerk. Gemeenschapsvorming staat centraal en bovendien worden er meestal ook laagdrempelige vieringen gehouden. Wat is de missionaire mindset van de betrokken pioniers? Sake Stoppels, tot voor kort beleidsmedewerker aan het Landelijk Dienstencentrum van de PKN en lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede, vroeg dat onlangs in een onderzoek onder twintig pioniers. Het is een vervolg op eerder onderzoek onder veertig ‘gewone’ gemeentepredikanten en kerkelijk werkers binnen de PKN. Het is opvallend dat maar weinig pioniers iets ophebben met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
Christen, je bent nog lang geen minderheid
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?