Op bijbelsafari met een superintellectueel

Voor een van zijn laatste boeken dook de vorig jaar overleden Italiaanse schrijver en denker Roberto Calasso in het Oude Testament. In Het boek van alle boeken toont hij zich een fervent en origineel exegeet, die soms verbaasd hoofdschuddend, maar ook met liefde en respect door de oude teksten speurt.

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
44 Uitgeplozen

‘Het boek van alle boeken’, laat me raden: het gaat over de Bijbel? Bingo. Het is een hervertelling van praktisch het complete Oude Testament door de Italiaanse superintellectueel Roberto Calasso. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van hem gehoord, maar hij is een in 2021 overleden schrijver, denker en uitgever. Een man die boeken vrat en literatuur ademde. Hij sprak en las een indrukwekkende rij talen, zowel modern als klassiek, van Spaans tot Sanskriet. Zijn boeken werden in vele landen uitgegeven en je kunt eerbiedige recensies van zijn werk vinden in grote kranten als The New York Times. En, wat doet deze superintellectueel precies met de Bijbel? Dit boek was…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas