Oosterse dialoog met de Europese passietraditie

Toen Tan Dun afgelopen zomer eigen werk bij het Concertgebouworkest dirigeerde, oogstte hij naast lof kritiek over een knieval voor commercie.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Oosterse-dialoog-met-de-Europese-passietraditie

Zo’n kanttekening kan ook Buddha Passion treffen, wat niks afdoet aan de toegankelijke en feeërieke bruggen tussen Oost en West die de Chinees-Amerikaanse componist (1957) al decennialang slaat. Zonder opzichtige parallellen stelt Duns eigenhandige libretto naar eeuwenoude en recentere religieuze bronnen de transformerende werking van onbaatzuchtige liefde centraal. Eenzelfde prachtige, smachtende melodie verbindt als een gebedssnoer zes op boeddhistische grotkunst gebaseerde verhalende aktes, duizelingwekkend divers uitgewerkt. Zo gaat een speels geschetste verlichting onder de bodhiboom over in een aangrijpende sage over een zich opofferend Negenkleurig Hert, vertolkt door prachtsopraan Sen Guo dat (ietwat cliché) vaak goedheid illustreert. Het aantal orkestkleuren overstijgt dat van negen verre, met boven op het gangbaar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga