Oosterse dialoog met de Europese passietraditie
Toen Tan Dun afgelopen zomer eigen werk bij het Concertgebouworkest dirigeerde, oogstte hij naast lof kritiek over een knieval voor commercie.

Zo’n kanttekening kan ook Buddha Passion treffen, wat niks afdoet aan de toegankelijke en feeërieke bruggen tussen Oost en West die de Chinees-Amerikaanse componist (1957) al decennialang slaat. Zonder opzichtige parallellen stelt Duns eigenhandige libretto naar eeuwenoude en recentere religieuze bronnen de transformerende werking van onbaatzuchtige liefde centraal. Eenzelfde prachtige, smachtende melodie verbindt als een gebedssnoer zes op boeddhistische grotkunst gebaseerde verhalende aktes, duizelingwekkend divers uitgewerkt. Zo gaat een speels geschetste verlichting onder de bodhiboom over in een aangrijpende sage over een zich opofferend Negenkleurig Hert, vertolkt door prachtsopraan Sen Guo dat (ietwat cliché) vaak goedheid illustreert. Het aantal orkestkleuren overstijgt dat van negen verre, met boven op het gangbaar…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...