‘Ook Zoommeetings kunnen deel worden van de mystieke weg’

Wij beschikken over een innerlijke antenne die contact legt met God. De Britse Evelyn Underhill schreef daar op een intense, uitnodigende manier over. Jean Jacques Suurmond vertaalde haar belangrijkste boek voor ons: Mystiek. Hoe God werkt in de mens.

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
Ook-Zoommeetings-kunnen-deel-worden-van-de-mystieke-weg

Waarom bent u zich met Evelyn Underhill (1875-1941) gaan bezighouden, en ook nog zo intensief? “Al heel lang intrigeert de godservaring me. Wat is die eigenlijk, wat kun je ervan merken? Ik heb er zelfs mijn proefschrift over geschreven. Underhill ontdekte ik voor het eerst in de VS; in de Engelstalige wereld geldt zij als een autoriteit op het gebied van de spiritualiteit. Zij ontsloot voor mij een deur naar die ‘moeilijke’ mystici. Ik heb lang rondgelopen met de gedachte dat dit boek, haar hoofdwerk, in het Nederlands zou moeten verschijnen. Ik ben blij dat het gelukt is.” Het is een dikke pil, dit boek van Evelyn Underhill. Waarom moeten…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith