Wat als het algoritme opvoeder wordt?
Ze groeien op met klimaatstress, algoritmes en polarisatie, en zien op TikTok de ene wereldorde na de andere instorten. Generatie Alpha, geboren na 2010, leeft in een tijd van wankelende zekerheden. Hoe ontwikkelen zij zich in een digitale wereld vol keuzemogelijkheden, waaruit bovendien God verdwenen lijkt? Vier experts werpen er hun licht op.

Eerst maar eens een schets. Generatie Alpha is nog volop in ontwikkeling: de oudste kinderen zijn nu vijftien jaar. Hoe zij precies zullen opgroeien binnen deze maatschappij moet nog blijken. Toch is er nu al veel te zeggen over hun ontwikkeling. Want hoewel elke generatie uniek is, stellen kinderen en tieners zich in elke levensfase vergelijkbare vragen. “De tienerfase is nog steeds de leeftijd waarop vrienden belangrijker worden dan ouders en waarin je je kinderlijke geloof kritisch gaat bevragen”, vertelt opvoedkundige Corina Nagel. “Dat gold toen en is nu nog steeds zo.” Wat wél is veranderd, is de omgeving waarin die vragen klinken. De opkomst van technologie en digitalisering heeft…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?
Meer artikelen in dossier Cultuur & geloof

Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?
05 juni 2025Nadat twee vrienden onverwachts tot geloof waren gekomen, ontdekte de Engelse schrijfster Lamorna Ash een nieuwe generatie jongeren die zich tot het christendom wenden. Tijdens haar onderzoek ging ze ook zelf op retraite, op Iona. "Ik ging naar de kerk verlangen alsof ik honger had."

Vijand of naaste? Messiasbelijdende Joden worstelen in Israël
05 juni 2025Hoe ben je Jood na de verwoesting van Gaza? Dat vraagt de orthodoxe Jood Peter Beinart zijn volksgenoten in en buiten Israël in zijn boek Being Jewish after the destruction of Gaza. A reckoning.

Wacht, Jezus een dansman in het jazztrio?
01 mei 2025Welkom in het theologische universum van Stefan Paas, waar dogma’s swingen, kerken sponsen zijn en het evangelie een feest zonder kater belooft. Zijn nieuwe boek De weg van vrede is geen preek in proza, maar een groove vol geloof, recht en vreugde.