Ons wanhopige pogen kan deel zijn van een grootse verandering

Alleen al door in Nederland te wonen, staan we bloot aan een kwade drang, zegt Paul Schenderling. De macht van systemen en gewoonten houdt ons gevangen in de levensstijl die de klimaatcatastrofe heeft veroorzaakt. Tegelijkertijd zijn we vrij, in Christus, om het goede te doen. "Hoe kunnen we die vrijheid aanwenden?"

09 juni 2022 – verschenen editie 2022nr05
Ons-wanhopige-pogen-kan-deel-zijn-van-een-grootse-verandering beeld Unsplash

Ik zie op tegen de zomer. Sinds 2018 weet ik dat hittegolven in de zomer geen uitzondering meer zijn, maar regel. En hittegolven trek ik slecht. Als ik een klein stukje fiets, druipt het zweet van mijn voorhoofd. Ik slaap slecht en heb minder eetlust. Ik denk de hele dag: moet ik de ramen open houden of juist dicht? En: drinkt mijn zoontje wel genoeg? Omdat hij maar één nier heeft, is te weinig vocht voor hem gezondheidsbedreigend … Tegelijkertijd weet ik: mijn zomerse beproeving valt in het niet bij de beproevingen van mensen in landen rond de evenaar. Al in april dit jaar waren de hittegolven in Zuid-Azië ondraaglijk.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter