Ons mede-lijden gaat nooit verloren

Een vriend van me vertelde over een gesprek dat hij voerde met een kennis die het nieuws niet meer volgde. Het viel ’m te zwaar, hij werd er angstig van. Zelfs de kerk ging hij mijden, omdat het ook in de diensten steeds vaker ging over lijden, oorlog en geweld.

09 november 2023 verschenen editie 2023nr09

Ergens begreep m’n vriend het wel. Immers, nieuws heeft doorgaans alleen oog voor de afwijkingen, de extremen. Welbeschouwd is het er de afgelopen decennia alleen maar veiliger op geworden, in deze wereld. En toch lees en hoor je vooral over oorlogen en rampen, over ongelukken en escalaties, over conflicten en erupties van geweld. Een paar jaar geleden ben ik de account @beyaz_baretliler uit Syrië gaan volgen, op Instagram. Het was mede naar aanleiding van de inspanningen van onze columnist Désanne van Brederode, die in deze editie haar laatste bijdrage schrijft voor dit blad. Beyaz is hulpverlener bij de White Helmets, de organisatie die vaak als eerste ter plaatse is na…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas