Om het Baudet-simplisme weerwoord te bieden, zegt de burgemeester, moet je twee dingen doen: barmhartigheid en haalbaarheid
"Ik moet geregeld denken aan de Joden die vlak voor de oorlog zijn teruggestuurd naar Duitsland", zegt burgemeester Jos Wienen (CDA) van Haarlem als hem naar het migratiedebat wordt gevraagd. "We hadden kunnen weten dat die mensen de dood zijn ingejaagd. Wie nu, in soortgelijke omstandigheden, aan onze deuren klopt, moeten wij zonder weifelen binnenlaten."
Als het gesprek voorbij is, loopt Jos Wienen naar zijn eigenlijke werkkamer. Dat had hij beloofd. Zijn huidige kantoor kun je van buiten zomaar voor een toiletruimte houden, kan uw interviewer uit ervaring delen, maar waar het de échte werkruimte van Haarlems burgemeester betreft, zal niemand een dergelijke vergissing begaan. De rijzige, met ornamenten bewerkte eikenhouten deur kan onmogelijk toegang verschaffen tot het kleinste kamertje. Met een sierlijke zwaai gooit Wienen de deur open. Gouden Eeuw-schilderingen pralen aan de wand. “Naar verluidt”, zegt hij met beloken trots, “zijn Filips II, Karel V en Willem van Oranje hier geweest.” Maar goed, behalve een schoonmaker die af en toe de lijsten afstoft,…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
11 juli 2024Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.