Frans van Deursen: ‘Of ik God een vraag wil stellen? Wat een vreemde gedachte’

Hij heeft in zijn leven twee kerkscheuringen meegemaakt. Die van 1967 heeft emeritus predikant Frans van Deursen (91) nog geprobeerd te voorkomen, maar het mocht niet baten. De eenwording van de NGK en de GKv ziet hij als een 'omgekeerde scheuring', maar hij is ook niet helemaal gerust op de toekomst.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
‘Of-ik-God-een-vraag-wil-stellen-Wat-een-vreemde-gedachte beeld Lieuwe Siebe de Jong

De dag van vandaag Frans (1931): “Ik vind het een mooi vak, journalist. Volgens mij zijn er raakvlakken met mijn preekwerk. Er zijn nu eenmaal wetten om een mens te boeien, daar heb ik als beginnend predikant een boek over gelezen. Voor iemand met alleen de basisschool moet je bijvoorbeeld geen zinnen maken die langer zijn dan 13 woorden, academici kun je nog wel op 28 woorden trakteren. Gebruik geen lijdende zinnen. En als je over een bloemententoonstelling schrijft, rúíken de lezers dan de planten? Die regels heb ik altijd toegepast in mijn preken. De eerste zin moest altijd goed zijn. Als een dominee begint over een film van afgelopen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

Harriette Verwey: ‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans