Nieuwe Koude Oorlog?

Zijn wij opnieuw in een Koude Oorlog beland? Tot op zekere hoogte ja. Aan de ene kant vallen er onmiddellijk verschillen op. In Oekraïne voeren het Westen en Rusland geen koude oorlog, maar – zij het indirect – een hete.

06 april 2023 verschenen editie 2023nr03

Nog een verschil. Streefde Moskou destijds een ideologisch geïnspireerde wereldrevolutie na, Poetin toont een imperialistisch bevlogen heimwee naar de grenzen van het vroegere tsarenrijk. Maar er zijn ook overeenkomsten. Voordat de Koude Oorlog in de late jaren zestig overging in ontspanning (détente), was er alleen maar confrontatie: qua wapenwedloop, qua economie, qua diplomatie. Van samenwerking was geen sprake. De relatie met Rusland dreigt daarin opnieuw te ontaarden.  Extra verontrustend is dat China, destijds nog een slapende reus, het Westen wereldwijd uitdaagt. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Amerika te maken met twee met kernwapens uitgeruste rivalen. Dat bracht president Biden ertoe de botsing tussen autocratie en democratie ‘de uitdaging…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas