
Nieuwe Koude Oorlog?
Zijn wij opnieuw in een Koude Oorlog beland? Tot op zekere hoogte ja. Aan de ene kant vallen er onmiddellijk verschillen op. In Oekraïne voeren het Westen en Rusland geen koude oorlog, maar – zij het indirect – een hete.
Nog een verschil. Streefde Moskou destijds een ideologisch geïnspireerde wereldrevolutie na, Poetin toont een imperialistisch bevlogen heimwee naar de grenzen van het vroegere tsarenrijk. Maar er zijn ook overeenkomsten. Voordat de Koude Oorlog in de late jaren zestig overging in ontspanning (détente), was er alleen maar confrontatie: qua wapenwedloop, qua economie, qua diplomatie. Van samenwerking was geen sprake. De relatie met Rusland dreigt daarin opnieuw te ontaarden. Extra verontrustend is dat China, destijds nog een slapende reus, het Westen wereldwijd uitdaagt. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Amerika te maken met twee met kernwapens uitgeruste rivalen. Dat bracht president Biden ertoe de botsing tussen autocratie en democratie ‘de uitdaging…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...