Niet zo zwart-wit

Als acteur kwam Andrew Heckler niet verder dan bijrollen. Intussen stak hij zijn energie in wat nu een meesterwerk blijkt te zijn. In 1996 las Heckler een vreemde krantenkop: “Klansman verkoopt KKK-museum aan zwarte baptistenkerk”.

18 juli 2020 – verschenen editie 2020nr06
Niet-zo-zwart-wit Niet zo zwart-wit

Soms haalt de werkelijkheid fictie in, zo blijkt wel uit dit bijzondere, waargebeurde verhaal. Heckler reisde naar South Carolina, waar hij de even ongelofelijke als bewonderenswaardige dominee Kennedy leerde kennen, die hem het hele verhaal uit de doeken deed. Na twee jaar was het script af.Twintig jaar later ging Burden in première op het Sundance Festival, met een staande ovatie van vijf minuten als terechte beloning. Nadat de film nog twee jaar op de plank was blijven liggen, is eindelijk Hecklers geduld beloond, en hoe! De huidige maatschappelijke omstandigheden, waarin de strijd tussen racisme en antiracisme opnieuw hoog oplaait, is de ideale achtergrond voor het besef van het belang van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg
De democratie heeft ons geloof nodig
Column

De democratie heeft ons geloof nodig

06 februari 2025
Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.
Rik Peels
Pleidooi-tegen-verdinglijking
Goede gesprekken

Wie ben ik zonder jou?

06 februari 2025
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...
Alain Verheij