Wanhopige zoektocht naar betekenis

In 2015 maakte Nick Cave’s vijftienjarige zoon Arthur een dodelijke val van een krijtrots. De in Australië geboren, in Engeland neergestreken muzikant veranderde ingrijpend door deze gebeurtenis. De vroeger zo gesloten zanger, componist en schrijver kreeg meer compassie met anderen en hij sprak openhartig over zijn verwarde gevoelens.

06 december 2019 – verschenen editie 2019nr09
Nick-Cave Nick Cave

In 2016 verscheen Skeleton Tree, waarop Cave zijn pijn in schrijnende dissonanten toonde. Het verschil met het onlangs uitgebrachte Ghosteen kan bijna niet groter zijn. Ook dit dubbelalbum bevat muzikale rouwverwerking, maar deze keer met mooi gezongen melodieën (Cave’s stembereik is aanmerkelijk vergroot), synthesizerklanken, pianoakkoorden en koorzang. In huiveringwekkende teksten zoekt een vader wanhopig naar de betekenis van de dood van zijn zoon. De jongen moet nog ergens zijn, maar hij weet niet waar. Met name de laatste drie nummers zijn lang en indrukwekkend van opbouw: ‘It’s a long way to find peace of mind’, zingt Cave, die veel vragen stelt, ook aan God. De albumcover heeft zachte kleuren, maar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter