‘Nee, je geslacht kun je niet kiezen’
Het maatschappelijk debat over gender kookt over en heeft stilaan ook de kerkbanken bereikt. Hoe moeten we het gesprek voeren? "Het is niet zo zwart-wit als we vaak denken", zegt Martin den Heijer, hoofd van het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC. "'Man en vrouw schiep Hij hen.' Zeker. Maar wat zeg je dan als iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken is geboren?"
Mensen die bij het genderteam aankloppen, zijn doodongelukkig met hun lichaam. Ze hebben het lijf van een man, maar ze voelen zich vrouw. Of ze hebben het lijf van een vrouw, maar ze voelen zich man. De medische term die deze kloof tussen het geslacht en de ervaren geslachtsidentiteit aanduidt, is genderdysforie (zie kader). In onder meer het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC kunnen mensen met genderdysforie zich wenden tot een team van specialisten: psychologen, urologen, plastisch chirurgen en, zoals Den Heijer, endocrinologen, die zich bezighouden met de hormoonhuishouding van een mens. Uiteindelijk kunnen een geslachtsaanpassende hormoonbehandeling en meerdere operatieve ingrepen volgen; een proces dat meerdere jaren in beslag kan nemen.Het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Gender
‘Carrièrevrouw kan haar zachte kant kwijtraken’
04 april 2024Met het Vaderschap Instituut wil Sander Nijhuis (34) mannen helpen de waarde van traditionele rolpatronen te herontdekken.
‘Mijn kinderen mogen zich nooit net zo eenzaam voelen als ik vroeger’
04 april 2024Als meisje wordt Surayna Jadoenandansing-Jethoe (28) hindoestaans en feministisch opgevoed. Inmiddels is ze al een jaar huismoeder.
Poetsen, posten, profeteren
04 april 2024Ontmoet de tradwife: jong, hip, conservatief en controversieel. Moderne huismoeders die de traditionele rolverdeling met nieuw elan op het schild hijsen, niet zelden met de Bijbel in de hand. Vluchtige nostalgie? Of dreigt een serieuze knauw voor het feminisme?