‘Nee, je geslacht kun je niet kiezen’

Het maatschappelijk debat over gender kookt over en heeft stilaan ook de kerkbanken bereikt. Hoe moeten we het gesprek voeren? "Het is niet zo zwart-wit als we vaak denken", zegt Martin den Heijer, hoofd van het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC. "'Man en vrouw schiep Hij hen.' Zeker. Maar wat zeg je dan als iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken is geboren?"

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Nee-je-geslacht-kun-je-niet-kiezen 'Nee, je geslacht kun je niet kiezen'

Mensen die bij het genderteam aankloppen, zijn doodongelukkig met hun lichaam. Ze hebben het lijf van een man, maar ze voelen zich vrouw. Of ze hebben het lijf van een vrouw, maar ze voelen zich man. De medische term die deze kloof tussen het geslacht en de ervaren geslachtsidentiteit aanduidt, is genderdysforie (zie kader). In onder meer het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC kunnen mensen met genderdysforie zich wenden tot een team van specialisten: psychologen, urologen, plastisch chirurgen en, zoals Den Heijer, endocrinologen, die zich bezighouden met de hormoonhuishouding van een mens. Uiteindelijk kunnen een geslachtsaanpassende hormoonbehandeling en meerdere operatieve ingrepen volgen; een proces dat meerdere jaren in beslag kan nemen.Het…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief