‘Nee, je geslacht kun je niet kiezen’

Het maatschappelijk debat over gender kookt over en heeft stilaan ook de kerkbanken bereikt. Hoe moeten we het gesprek voeren? "Het is niet zo zwart-wit als we vaak denken", zegt Martin den Heijer, hoofd van het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC. "'Man en vrouw schiep Hij hen.' Zeker. Maar wat zeg je dan als iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken is geboren?"

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Nee-je-geslacht-kun-je-niet-kiezen 'Nee, je geslacht kun je niet kiezen'

Mensen die bij het genderteam aankloppen, zijn doodongelukkig met hun lichaam. Ze hebben het lijf van een man, maar ze voelen zich vrouw. Of ze hebben het lijf van een vrouw, maar ze voelen zich man. De medische term die deze kloof tussen het geslacht en de ervaren geslachtsidentiteit aanduidt, is genderdysforie (zie kader). In onder meer het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC kunnen mensen met genderdysforie zich wenden tot een team van specialisten: psychologen, urologen, plastisch chirurgen en, zoals Den Heijer, endocrinologen, die zich bezighouden met de hormoonhuishouding van een mens. Uiteindelijk kunnen een geslachtsaanpassende hormoonbehandeling en meerdere operatieve ingrepen volgen; een proces dat meerdere jaren in beslag kan nemen.Het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Gender

‘Carrierevrouw-kan-haar-zachte-kant-kwijtraken
Gender

‘Carrièrevrouw kan haar zachte kant kwijtraken’

04 april 2024
Met het Vaderschap Instituut wil Sander Nijhuis (34) mannen helpen de waarde van traditionele rolpatronen te herontdekken.
Anna Uitbeijerse
17 Surayna
Gender

‘Mijn kinderen mogen zich nooit net zo eenzaam voelen als ik vroeger’

04 april 2024
Als meisje wordt Surayna Jadoenandansing-Jethoe (28) hindoestaans en feministisch opgevoed. Inmiddels is ze al een jaar huismoeder. 
Anna Uitbeijerse
Poetsen-posten-profeteren
Gender

Poetsen, posten, profeteren

04 april 2024
Ontmoet de tradwife: jong, hip, conservatief en controversieel. Moderne huismoeders die de traditionele rolverdeling met nieuw elan op het schild hijsen, niet zelden met de Bijbel in de hand. Vluchtige nostalgie? Of dreigt een serieuze knauw voor het feminisme?
Alain Verheij