Nederland groeide langzaam om Ali heen
“Er wordt vooral over Marokkanen gepraat, en weinig met hen”, stelt Khalid Mourigh aan het begin van De gast uit het Rifgebergte. Voor hem een reden het relaas van zijn opa Ali op te tekenen: een geschiedenisvertelling door de ogen van zijn opa.

We leren Ali kennen als een vrijbuiter, altijd op zoek naar avontuur, wars van regels. Het brengt hem, letterlijk en figuurlijk, ver. Ali zoekt eerst zijn geluk in Algerije, sluit zich dan aan bij het Spaanse leger, en werkt in de mijnen.Ali heeft de ‘Riffijnse ziekte van de migratie’, verwoordt zijn kleinzoon. In 1964 laat de jongeman huis en haard achter om zijn geluk in Europa te beproeven. Zijn vrouw Fadma is op dat moment zwanger. “Als ik het overleef, dan ga ik werken en stuur ik je geld op. Als ik het niet haal, dan heb je mijn vader en moeder”, meldt hij gedecideerd. En zo stapt Ali op…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...

Jan Anthonie Bruijn: ‘Ik wil altijd student blijven’
05 mei 2022Of Jan Anthonie Bruijn nu als voorzitter van de Eerste Kamer vergaderingen leidt, als dokter door de microscoop kijkt of zich als toezichthouder vergaapt aan de kunsten, in alle gevallen staat hij ‘bedremmeld aan de poorten van de schepping’. "Ik raak er nooit op uitgekeken."