Nadenken over de islam, voorbij de stereotypen
De islam blijft een beladen politiek thema. Of het nu gaat over Joram van Klaveren die zich bekeert tot de islam of over een aanslag tégen moslims of door moslims - steeds weer rijzen vragen over de gewelddadigheid van de islam, over de praktijk van het geloof en over de landen van herkomst.
Over dit laatste, de islamitische wereld, verscheen onlangs een grondig boek van Ruud Koopmans. Hij is hoogleraar sociologie en migratie in Berlijn en deed onderzoek doet naar de stand van zaken van bijvoorbeeld migratie en immigratie. Koopmans’ boek heet Het vervallen huis van de islam. Over de crisis van de islamitische wereld. In hoofdstukken van het boek legt hij de focus bij het moslimfundamentalisme, dat naar zijn overtuiging de moslimlanden de greep houdt. Voor bijvoorbeeld economische en democratische achterstand kan gewezen worden op oorzaken buiten die landen, bijvoorbeeld de geschiedenis van het kolonialisme of andere vormen van onderdrukking van buitenaf. Maar Koopmans laat zien hoe de eigenlijke oorzaken liggen in…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
05 september 2024De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
05 september 2024Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
In een goede tuin is de mens niet heer en meester
05 september 2024In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.