
Na de eucharistie gloeide mijn buik
Een paar jaar geleden bezocht ik Koyasan, de grootste kloosterstad en het belangrijkste bedevaartsoord van Japan, vergelijkbaar met Santiago de Compostella bij ons. Ik overnachtte er in een van de tempels die onderdak aan bezoekers bieden.
Het is dan gebruik dat je de ochtenddienst bijwoont, om halfzeven. Zo zat ik in alle vroegte met een handjevol mensen op houten banken rond een korf vol razend en knetterend vuur in de gebedszaal bijeen, om naar twee monniken te kijken die met hun rug naar ons toe in lotushouding hun eigenaardig eentonige gezangen voortbrachten en daarbij af en toe lawaai maakten met houtblokken, belletjes, bekkens. Op zeker moment werden we genood om naar voren te komen en geknield voor het altaar wierook over een rooster te strooien. Ik was niet van plan om aan de uitnodiging gehoor te geven, om dezelfde reden als ik thuis, wanneer ik weleens…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...