
Na de eucharistie gloeide mijn buik
Een paar jaar geleden bezocht ik Koyasan, de grootste kloosterstad en het belangrijkste bedevaartsoord van Japan, vergelijkbaar met Santiago de Compostella bij ons. Ik overnachtte er in een van de tempels die onderdak aan bezoekers bieden.
Het is dan gebruik dat je de ochtenddienst bijwoont, om halfzeven. Zo zat ik in alle vroegte met een handjevol mensen op houten banken rond een korf vol razend en knetterend vuur in de gebedszaal bijeen, om naar twee monniken te kijken die met hun rug naar ons toe in lotushouding hun eigenaardig eentonige gezangen voortbrachten en daarbij af en toe lawaai maakten met houtblokken, belletjes, bekkens. Op zeker moment werden we genood om naar voren te komen en geknield voor het altaar wierook over een rooster te strooien. Ik was niet van plan om aan de uitnodiging gehoor te geven, om dezelfde reden als ik thuis, wanneer ik weleens…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...