‘Myth buster’ Slaats overspeelt zijn hand

Te pas en te onpas roepen mensen dingen over de ‘scheiding tussen kerk en staat’. Een Tweede Kamerlid mag bijvoorbeeld zijn geloofsovertuiging niet laten meewegen bij zijn politieke keuze – want we hebben in dit land toch de scheiding tussen kerk en staat?!

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Myth-buster-Slaats-overspeelt-zijn-hand 'Myth buster' Slaats overspeelt zijn hand

Een vreemd misverstand, maar het format van denken is nu eenmaal dat religie vrije gedachtevorming in de weg staat en dus buiten de publieke ruimte moet blijven. Tegen dit type misverstanden schreef Jonas Slaats zijn boek Religie herzien, waarin hij voorbij wil aan het ‘wij-zij-denken van seculier versus religieus’. Hij somt een reeks ‘mythen’ op (zoals: wetenschap staat haaks op religie, religie is dogmatisch gemotiveerd). Allemaal te kort door de bocht, legt hij geduldig uit. Ook seculiere denkbeelden zijn niet vrij van niet-rationele claims. Is er dan zo veel verschil tussen religie en seculariteit? Bovendien ziet de praktijk van religie er vaak heel anders uit dan de mythen ons doen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter