Muzikale Macbeth

Todd Field is van diverse artistieke markten thuis. Door zijn verdeelde aandacht is Tár pas zijn derde film in twee decennia. Die drie sleepten wel veertien Oscarnominaties in de wacht. Ze illustreren Fields bijzondere keuzes.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Muzikale-Macbeth

Zo begint Tár direct bevreemdend met een netjes afgebakende aftiteling die doorgaans pas op het einde over het scherm rolt. Ook de rest van de opbouw van de film is weinig traditioneel. Door middel van enkele lange scènes in diverse omstandigheden (zaalinterview, masterclass, restaurant) maken we kennis met Lydia Tár. Bewust niet in de concertzaal, waar je haar van kunt kennen – als eerste vrouwelijke dirigent van de prestigieuze Berliner Philharmoniker. Haar cv liegt er niet om. Niets dan respect voor wat ze heeft bereikt zet de toon van het openingsinterview. Daarna zagen allerlei eigenaardigheden aan de poten van het voetstuk waar ze vakkundig op is gehesen. Verwondering evolueert zo…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas