Monument voor een eigenzinnige profeet

De biografie van een goeddeels vergeten neuroloog, dat lijkt niet het type boek voor een breder publiek. Maar dat ligt toch anders in het geval van Abraham Gans (1885-1971), een joodse Nederlander, werkzaam als academisch neuroloog in Leiden, maar ook schrijver van gedichten en een verrassend spiritueel boek: Het woord van de zwijgende God.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Monument-voor-een-eigenzinnige-profeet

Mart van Lieburg, medisch historicus, wijdde een boek aan deze opmerkelijke schrijver, die zichzelf in zijn tweede levenshelft een ‘profetisch therapeut’ noemde. De levensloop van Abraham Gans is niet in alle opzichten een succesroute. Hij groeide op in de Achterhoek, trouwde met een telg uit het schatrijke geslacht dat eigenaar was van de landelijke keten ‘Winkel van Sinkel’. Maar het huwelijk loopt op de klippen, en zo vergaat het ook zijn academische carrière. Na de oorlog wordt hij door de universiteit definitief op straat gezet. Maar dan ontstaat er ruim baan voor zijn profetische inborst, die tot uiting komt in een religieus bezielde psychotherapie. Hij houdt zich verre van de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter