In de spanning begint het luisteren naar Gods stem

Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.

07 maart 2024 verschenen editie 2024nr02

Eind jaren vijftig schreef mijn opa een column in de Hoogeveensche Courant. Het ging over de ruilverkaveling en de mechanisering van de landbouw en de gevolgen daarvan. Ooit wemelde het op de akkers van ‘boerknechten’ en ‘meisjes’. Ze werkten hard, maar ze hadden het gezellig samen. ‘Zo nu en dan hoorde je een schallende lach weerklinken. En nu? Nu modder, water en het monotone gedreun van traktoren, geen zingende meisjes of vrolijke kwinkslagen van de boerenknechten.’ Toegegeven, het beeld is te romantisch. Maar tegelijk klonk mijn grootvader profetisch toen hij schreef over boeren die in steeds grotere tractoren steeds meer alleen komen te staan. Vandaag is dat alleen maar erger geworden.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter