Minutieuze analyse van militaire Indië-tactieken
De koloniale oorlog in Indonesië van 1945-1949 blijft springstof in het publieke debat, al hebben inmiddels heel wat studies aangetoond dat Nederland excessief veel slachtoffers heeft gemaakt.

Het promotieonderzoek van Christiaan Harinck, docent aan de Universiteit Utrecht, voegt daar een nieuwe dimensie aan toe: in hoeverre heeft de wijze van oorlog voeren van het Nederlandse leger geleid tot de grote mate van geweld die ermee gepaard ging? Harinck richt de schijnwerper op de organisatie van het leger, en komt tot de conclusie dat de strijd in Indonesië veelomvattender was dan men had verwacht. Het Nederlandse leger werkte volgens verouderde tactische concepten, sterk gericht op het vernietigen van de vijand. De politieke context van de strijd werd onvoldoende gezien. Toen men in de gaten kreeg dat dit tot te veel doden leidde en het Nederlandse gezag niet zou…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...