Mildheid

Er is een tijd geweest dat ik weinig begrip kon opbrengen voor mensen die gelaten, zelfs mild, in het leven stonden. Niet dat ikzelf bij alles stennis schopte: integendeel. Ik zei als eerste sorry wanneer iemand op mijn tenen stond, gaf alle ruimte aan voordringende klanten en kon me werkelijk niet lang opwinden over burengerucht of lek gestoken fietsbanden.

06 september 2019 verschenen editie 2019nr07

Maar o wee als ik mensen die ik hoogachtte, betrapte op het treden van idealen die ze zelf begeesterd uitdroegen. Vaak slaagde ik er niet in om mijn kritiek rechtstreeks te uiten. Want ik bleef het meisje dat in zulke situaties emotioneel werd en ten slotte voorbeelden aanhaalde die ronduit gemeen waren, enkel om iemands zwakke, of zelfs rotte plek maar aan te tonen. Dit alles dan ook nog eens met hoge, overslaande stem. Waarna ik als eerste mijn excuses moest aanbieden, van mezelf: ik was te ver gegaan. Mildheid waar ik later toch weer spijt van kon hebben – wanneer de ander nog steeds hetzelfde gedrag bleef vertonen, en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter