‘Merkel had gelijk: ga eens wat vaker naar de kerk – of houd anders je mond’
Of het schip van Europa een échte storm kan doorstaan, weet Geert Mak niet. Toch houdt hij hoop, ook na zijn nieuwe boek over Europa: Grote verwachtingen. “We hebben de moed nodig om mooiweerconstructies te vervangen”, vindt Mak. “Maar wel met oog voor de veelkleurigheid van ons continent.”
Strikt genomen behoort het werk van Geert Mak niet tot de ‘reisliteratuur’, maar over zijn talloze reizen door het Europa van vandaag kom je in zijn boeken veel te weten. Dat geldt ook voor het splinternieuwe Grote verwachtingen, een boek dat zich laat lezen als een vervolg op In Europa, zijn bestseller die in 2004 verscheen. “Reizen heb ik opnieuw veel gedaan, de afgelopen jaren. Dat kan niet anders als je een boek over het Europa van nu wilt schrijven”, zegt Mak aan een tafeltje in Hotel Oranje te Leeuwarden. “Wat er in Brussel gebeurt, is natuurlijk relevant. Maar wat betekent bijvoorbeeld de Griekse schuldencrisis voor mensen die van het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Meer artikelen in dossier Geliefd door lezers
De man die alles voorspelde
05 oktober 2022Sicco Mansholt was een van 's lands meest invloedrijke politici van de vorige eeuw. In 1994, een jaar voor zijn dood, toonde hij zich in gesprek met dit blad een somber visionair. Voorzag de impact van de klimaatverandering, de energiecrisis, voorspelde grote migratiestromen en ook de steeds grotere ...
Hoe de digitale werkelijkheid onze identiteit is gaan bepalen
05 oktober 2022Filosofe Doortje Smithuijsen neemt in Iedereen verslaafd? ons digitale gedrag kritisch onder de loep. Maar ook met mededogen. Want toen ze begon dacht ze dat dit boek niet over haar kon gaan. Maar toen ze klaar was, wist ze wel beter.
Aafke Romeijn: 'We zijn belangrijk én nietig tegelijk'
13 juli 2022Voor veel mensen was afscheid van de kerk een bevrijding, maar dat bleek voor Aafke Romeijn, romanschrijfster en musicus, een moeizame erfenis. "Ik moet mezelf eerder bevrijden van het negatieve beeld van religie, terwijl ik daar juist iets zoek wat mij als kind al intrigeerde."