Mensenrechten slachtoffer van drama Afghanistan
De Amerikanen waren in de twintigste eeuw bereid om overal als politieagent op te treden. Over de vraag of interventie in Afghanistan een goed idee was, valt veel te zeggen, maar zeker is wel dat het snelle vertrek onverantwoord is en het beschermen van mensenrechten wereldwijd bemoeilijkt, zegt Aad Kamsteeg.
Onder welke voorwaarden zouden Amerika en de NAVO, inclusief Nederland, elders nog gewapend moeten interveniëren? Die vraag was al relevant na de Amerikaanse vernedering in 1975 in Zuid-Vietnam. Ze werd nog wat urgenter na Irak, waar de snelle militaire overwinning op het schrikbewind van Saddam Hoessein (2003) werd gevolgd door een bloedige burgeroorlog. En nu er in Afghanistan sprake is van een smadelijke westerse aftocht kan helemaal niemand meer om de vraag heen. Wat mij betreft vormen de nederlagen in Vietnam en Afghanistan dieptepunten. In beide gevallen trokken de ten koste van veel doden, gewonden en enorme uitgaven bevochten vijanden uiteindelijk toch aan het langste eind. Ook in Afghanistan? Daar ging het de Amerikanen na September Eleven (2001, de aanslag op de Twin Towers) toch alleen om het uitschakelen van al-Qaeda en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.