Mensenrechten slachtoffer van drama Afghanistan 

De Amerikanen waren in de twintigste eeuw bereid om overal als politieagent op te treden. Over de vraag of interventie in Afghanistan een goed idee was, valt veel te zeggen, maar zeker is wel dat het snelle vertrek onverantwoord is en het beschermen van mensenrechten wereldwijd bemoeilijkt, zegt Aad Kamsteeg.

01 september 2021 – verschenen editie 2021nr07
Mensenrechten-slachtoffer-van-drama-Afghanistan beeld ANP

Onder welke voorwaarden zouden Amerika en de NAVO, inclusief Nederland, elders nog gewapend moeten interveniëren? Die vraag was al relevant na de Amerikaanse vernedering in 1975 in Zuid-Vietnam. Ze werd nog wat urgenter na Irak, waar de snelle militaire overwinning op het schrikbewind van Saddam Hoessein (2003) werd gevolgd door een bloedige burgeroorlog. En nu er in Afghanistan sprake is van een smadelijke westerse aftocht kan helemaal niemand meer om de vraag heen.  Wat mij betreft vormen de nederlagen in Vietnam en Afghanistan dieptepunten. In beide gevallen trokken de ten koste van veel doden, gewonden en enorme uitgaven bevochten vijanden uiteindelijk toch aan het langste eind. Ook in Afghanistan? Daar ging het de Amerikanen na September Eleven (2001, de aanslag op de Twin Towers) toch alleen om het uitschakelen van al-Qaeda en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Alle-religies-willen-de-planeet-beschermen
Goede gesprekken

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen

08 maart 2023
Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...
Alain Verheij
Het-enige-antwoord-op-het-grote-kwaad-is-in-het-kleine-iets-goeds-doen
Goede gesprekken Mozes

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'

08 maart 2023
Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."
Sjoerd Wielenga
Sander Griffioen beeld Joost Grif
Theologie & filosofie

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'

08 maart 2023
We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.
Tjerk de Reus