Mensenrechten slachtoffer van drama Afghanistan 

De Amerikanen waren in de twintigste eeuw bereid om overal als politieagent op te treden. Over de vraag of interventie in Afghanistan een goed idee was, valt veel te zeggen, maar zeker is wel dat het snelle vertrek onverantwoord is en het beschermen van mensenrechten wereldwijd bemoeilijkt, zegt Aad Kamsteeg.

01 september 2021 – verschenen editie 2021nr07
Mensenrechten-slachtoffer-van-drama-Afghanistan beeld ANP

Onder welke voorwaarden zouden Amerika en de NAVO, inclusief Nederland, elders nog gewapend moeten interveniëren? Die vraag was al relevant na de Amerikaanse vernedering in 1975 in Zuid-Vietnam. Ze werd nog wat urgenter na Irak, waar de snelle militaire overwinning op het schrikbewind van Saddam Hoessein (2003) werd gevolgd door een bloedige burgeroorlog. En nu er in Afghanistan sprake is van een smadelijke westerse aftocht kan helemaal niemand meer om de vraag heen.  Wat mij betreft vormen de nederlagen in Vietnam en Afghanistan dieptepunten. In beide gevallen trokken de ten koste van veel doden, gewonden en enorme uitgaven bevochten vijanden uiteindelijk toch aan het langste eind. Ook in Afghanistan? Daar ging het de Amerikanen na September Eleven (2001, de aanslag op de Twin Towers) toch alleen om het uitschakelen van al-Qaeda en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het-is-helemaal-rustig-in-mij
Levensdagen

‘Het is helemaal rustig in mij’

01 mei 2025
Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."
Felix de Fijter
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg