Meesterlijk portret van Erasmus

In de omvangrijke biografie van Sandra Langereis over Erasmus leer je niet alleen de breedte van zijn denken en schrijven kennen, maar ook zijn persoonlijkheid.

05 maart 2021 – verschenen editie 2021nr02
Meesterlijk-portret-van-Erasmus Meesterlijk portret van Erasmus

Erasmus van Rotterdam (1466-1536) is de grootste geleerde uit ons land uit de vroege zestiende eeuw. Hij is als literair schrijver bekend geworden met zijn Lof der zotheid, in de theologie met zijn tekstkritische uitgave van het Nieuwe Testament. In de omvangrijke biografie van Sandra Langereis over Erasmus leer je niet alleen de breedte van zijn denken en vele schrijfwerk kennen, maar ook zijn persoonlijkheid: dwars, onderzoekend, vlijmscherp in zijn reacties op anderen. Hij moest oppassen, met het vrije denken dat hij beoogde, bijvoorbeeld toen hij Johannes 1 wilde vertalen met: ‘In het begin was de boodschap’, in plaats van ‘In het begin was het woord’. Voor je het wist,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
De kinderen willen niet meer mee
Column

De kinderen willen niet meer mee

07 maart 2024
‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Felix de Fijter
Waarom we van het goede nooit rust hebben
Column

Waarom we van het goede nooit rust hebben

07 maart 2024
Wat is goed om te doen? Een onrustig makende vraag. Op zoek naar een antwoord dat rust geeft, consulteren we anno 2024 graag experts: vertel ons hoe het zit! Ook Jezus wordt om raad gevraagd. Hij spreekt klare taal. Maar stilt Hij ook de onrust?
Petruschka Schaafsma