Meeslepende schets van Dorothy Day
‘Zo doorgaan met je leven kun je niet.’ Zo klinkt in het Nederlands de iconische zin van de Duitse dichter Rilke: ‘Du mußt dein Leben ändern.’ Als je de nu vertaalde biografie van Dorothy Day leest, getiteld: Alles is genade, kun je ook die ervaring opdoen: jijzelf, lezer, moet ‘anders gaan leven’.

Het levensverhaal van Dorothy Day (1897-1980) is opgetekend door Jim Forest. Zij was journaliste, politiek activist en toegewijd katholiek. Haar naam is verbonden aan de Catholic Worker, een maatschappelijke beweging met een focus op vrede en maatschappelijke zorg. Forest schetst haar leven op een meeslepende manier. Je proeft de anarchistische trek in Day’s christendom-van-de-daad. Ze stond voor een levenskoers die los wil komen van bezit en comfort, in protest tegen elke vorm van oorlog en geweld en met de overtuiging dat in de lijdende mens op jouw pad, Christus zelf je aankijkt. Bij vlagen proef je in Day’s leven iets manisch: dagelijks dealen met conflicten onder daklozen, altijd financiële problemen,…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: 'We mogen het weleens vaker over schuld hebben'
05 mei 2022Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."

Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
05 mei 2022Complotdenken in de kerkelijke gemeente kan de verhoudingen danig op scherp zetten, merkt theoloog en filosoof Rik Peels. Tot uitsluiting van het avondmaal aan toe. Hij pleit voor een expertisecentrum, om voorgangers handvatten te geven ermee om te gaan. “Een houding van geloof en hoop kan enorm ...

Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
05 mei 2022Moeten we onze zonen anders opvoeden? Geen gekke vraag, nu de #MeToo-schandalen zich opstapelen en mannelijke identiteit onder een vergrootglas ligt. Journalist Marinde van der Breggen gaat in de leer bij mannen én vrouwen met de vraag: wat leren we de nieuwe generatie jongens over hun ...