Mea culpa
Ondanks de uittocht van het christendom in het Westen, voelt de seculiere mens zich over van alles schuldig en zoekt hij doorlopend naar rechtvaardiging. Christenen houden zich daarentegen graag op in de comfortzone van alomtegenwoordige vergeving, merkt Arie de Fijter op. Hoog tijd dat die twee elkaar raken.

Dit artikel verscheen in 2019 in De Nieuwe Koers en is opnieuw relevant in ons dossier over moderne slavernij. Sommige details kunnen daardoor verouderd zijn. De Amerikaanse historicus Wilfred M. McClay stelt in een uitvoerige analyse in The Hedgehog Review dat schuld een hardnekkig fenomeen is in een post-christelijke Westerse wereld. Terwijl de verwachting was dat met het wegvallen van de greep van de christelijke traditie op de samenleving schuld en schuldbesef zou verdwijnen, is eerder het omgekeerde het geval. Gevoelens van schuld zijn sterker geworden, is de waarneming van McClay. Overal komt hij schuld tegen. McClay werkt vervolgens uit dat de omgang met schuld in een seculiere samenleving moeizaam…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

Oeigoeren in Nederland
05 oktober 2022Opgesloten, gemarteld, mishandeld en verkracht. China maakt zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, concludeerde een langverwacht rapport van de Verenigde Naties onlangs. Het zijn de Oeigoeren, een etnische minderheid van overwegend moslims, die het moeten ...

De meest lucratieve illegale handel ter wereld is mensenhandel. Maar dat probleem is uit te bannen
01 september 2022Antimensenhandelactivist Peter Williams hielp twaalfhonderd mensen te ontsnappen uit slavernij. Nu helpt hij bedrijven om slavernij in hun productieketens tegen te gaan. De sleutel? Het vertrouwen winnen van de overheid. "De wetten zijn er wel, ze moeten alleen gehandhaafd worden."

Ron werkte als slaaf in de Thaise visserij: ‘Er bevindt zich een berg van menselijke botten in zee’
12 november 2021Hij was een toegewijde vader en echtgenoot die alles wilde doen om zijn familie te onderhouden. Helaas was dat een vrijwel onmogelijk opgave. Ron, die op het platteland van Cambodja woonde, verdiende amper twee euro per dag met de opbrengst van zijn akker. Opties voor ander werk had hij niet.