Machteloosheid en moedige daden van verzet
De moeders van Mahipar speelt zich af tussen Nederland en Kaboel en vertelt het verhaal van Lolo en haar zoon Ramín Sam Manzel. Lolo vlucht met haar peuter naar Nederland en bouwt een nieuw leven op, zonder haar zoon te vertellen over hun verleden.

Ze wil een vrouw zijn zonder geschiedenis, en daarin gaat ze ver: ze introduceert haar zus bij Ramín als vriendin. Een bijzondere rol in het boek is weggelegd voor de Nederlandse Tine die het gezin helpt met integreren. Een vrouw vol tenenkrommende goede bedoelingen en misplaatste culturele analyses als: ‘Het ligt aan de cultuur, ik kom uit een open cultuur en jij uit een gesloten cultuur, waar mensen zich gauw schamen voor hun leven en achtergrond.’ Ramín – die door de buitenwereld Sam genoemd wordt – vergroeit met Nederland. Als hij een Afghaans vriendje leert kennen, vertelt die hem dat er weinig Afghaans aan Ramín is: hij praat weinig, en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen
08 maart 2023Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'
08 maart 2023Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'
08 maart 2023We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.