Literaire anarchie

Sinds mijn man een andere baan heeft, is migratie een onderwerp aan de keukentafel. Eerst werkte hij bij een ontwikkelingsorganisatie, we woonden ook in Congo. Nu voert hij gesprekken met (al dan niet uitgeprocedeerde) migranten. Wat ik inmiddels weet, is dat het verhaal rond migratie en asiel ingewikkelder is dan ik dacht. En dat literatuur kan helpen om inzicht te krijgen in een grotere wereld om ons heen.

18 juli 2020 verschenen editie 2020nr06

De Poolse Aleksandra Lun (1979) schreef haar debuutroman De Palimpsesten in het Spaans. Onlangs is het in het Nederlands vertaald. Het boek gaat over Przęśnicki, een 35-jarige Poolse immigrant die opgenomen wordt in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de dokter is het onvergeeflijk dat hij zijn debuutroman niet in zijn moedertaal geschreven heeft. Hij zou bartlebiaanse therapie moeten volgen, een therapie vol vergetelheid en verdovende spuiten. Voorop staat dat ik weinig boeken gelezen heb waarin humor zo kundig geregisseerd is. Humor als troost, het kan dus. Een doodernstig boek schrijven, geëngageerd en wel, én het thema lichtvoetig verpakken. Aleksandra Lun schrijft over een depressieve, seksueel gefrustreerde immigrant – heeft ze Serotonine…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Moderne slavernij

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan

08 maart 2023
Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...
Hadassa Lok
De-zorgzame-kerk
Goede gesprekken Reportage

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'

08 maart 2023
Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.
Riejanne Wolswinkel
Help-de-robots-nemen-ons-over
Goede gesprekken

Help, de robots nemen ons over!

08 maart 2023
Zelfrijdende auto's, mensachtige robots door wie je je eindelijk echt begrepen voelt en ChatGPT dat complete teksten ophoest. Onze eerste instinctieve reactie op deze nieuwe technologieën is angst om de controle te verliezen, signaleert de Zweedse ethicus Sven Nyholm. 'En direct daarna komt de ...
Florentijn van Rootselaar