Lijfspreuk

‘We hoeven niet voor de aarde te zorgen, de aarde zorgt voor ons.’ Onlangs vertelde Trees van Montfoort, schrijfster van het boek Groene theologie, in Trouw dat deze zin haar inspireert.

01 februari 2023 verschenen editie 2023nr01

Dat mag verrassend heten, erkent zij. ‘Dit klinkt heel paradoxaal uit de mond van iemand die bezig is met duurzaamheid en geloof, maar dat is het juist niet. De aarde leefbaar houden is niet een kwestie van veel doen, maar van veel laten. Zodat we de aarde niet kapotmaken, maar de aarde de kans krijgt voor ons te zorgen.’ Als voorbeeld geeft zij dat het goed is om bomen te planten, maar nog mooier om te voorkomen dat bomen gekapt worden. ‘Bomen zorgen er zelf wel voor dat ze zich voortplanten, dat hoeven wij niet te doen.’ Pas las ik een debuutroman die iets van die visie op de klimaatzorgen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Fluisteren van een andere wereld
Column

Fluisteren van een andere wereld

06 maart 2025
Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.
Elizabeth Oldfield
Hoe-Trumps-christelijk-nationalisme-Europa-binnensijpelt
Cultuur & geloof

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt

06 maart 2025
White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?
Arie Kok
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg