Liefde voor schoonheid en besef van vergankelijkheid

Bij gospelmuziek op klassieke leest gaan de gedachten wellicht naar zwarte operadiva’s Leontyne Price of Jessye Norman. Beiden maakten albums met spirituals in somptueuze orkestraties, gesteund door extraverte koorzang.

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
Liefde-voor-schoonheid-en-besef-van-vergankelijkheid

Countertenor Reginald Mobley, ook een Amerikaans klassiek musicus van kleur, gaat dit repertoire anders te lijf. Toch staan de pianobewerkingen op deze cd in een lange traditie. Een eeuw geleden trok de cultuurbloei van de Harlem Renaissance het spiritual-genre al de intieme sferen van het kunstlied in. Eventuele verwijten van toe-eigening of ‘whitewashing’ missen doel door de integere adaptaties van pianist Baptiste Trotignon. Schubertiaans subtiel, grillig à la bebop of relaxed jazzy, zo wisselt steeds zijn toets. Een countertenor verrast hier, maar Reginald Mobley, gepokt en gemazeld in Bach en Händel, haalt met breekbaarheid en ingetogen vervoering het spirituele in de spirituals optimaal naar voren. Luister hoe ‘Bright Sparkles’ van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter