Levendige vertelling vanuit een ijzeren geheugen
In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten veel dissidenten, en natuurlijk ook veel Joden, Duitsland. Talloze Duitse vluchtelingen kwamen terecht in Frankrijk. Maar toen de oorlog uitbrak, was het voorbij met de relatieve veiligheid en snapte iedereen: het beste maar die oceaan over, waar dan ook heen.

Over vluchtelingen die eigenlijk nergens heen konden, destijds, gaat het boek Vlucht over de Pyreneeën, geschreven door ooggetuige en begenadigd verteller: Lisa Fittko (1909-2005). Als twintiger raakt de Joodse Fittko in Duitsland betrokken bij antifascistisch verzet. Ze moet vluchten, komt in 1939 in Parijs terecht. Onder druk van de oorlogsdreiging zetten de Fransen alle buitenlanders in kampen, alles en iedereen door elkaar. Lisa en haar man Hans worden gescheiden geïnterneerd, maar na ontsnapping en avontuur vinden ze elkaar in Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. Daar helpen ze medevluchters de bergen over te steken, naar het veilige Spanje. Fittko moet over een ijzeren geheugen hebben beschikt, want zij vertelt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...