Leidt de Asbury-revival tot secularisatie?

De revival (opwekking) aan de Asbury Universiteit in Wilmore in de Amerikaanse staat Kentucky, die begon op 8 februari, is een feestje voor fans en sceptici. Het is waarschijnlijk de eerste opwekking in de geschiedenis met een livestream op social media. Iedereen kan zo toekijken hoe mensen intiem met God verkeren.

08 maart 2023 verschenen editie 2023nr02

 De opwekking heeft zelfs al een eigen Wikipedia-pagina. Daar wordt per dag bijgehouden hoeveel mensen betrokken zijn en op welke locaties. Ook revival-toeristen zijn gesignaleerd. Van heinde en verre stromen mensen naar de plek waar jongeren dag en nacht bidden en zingen en elkaar hun zonden belijden.  Vanaf de achttiende eeuw is de revival een hoeksteen in de geloofsbeleving van evangelicals. Voor de kerk en de samenleving is de opwekking wat bekering is voor het individu. Het gaat om een collectieve wedergeboorte, een uitstorting van Gods Geest, die zichtbaar wordt in diepgaand zondebesef, krachtige ervaringen van vergeving en verzoening, tekenen van enthousiasme, herstelde relaties, en inzet voor de samenleving. Met name dat…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter