Laten we verbinding als een opdracht zien

In weerwil van klimaatgoeroes en andere enthousiastelingen, concludeerde psychiater Dirk De Wachter ontnuchterend in De Nieuwe Koers: “Zal alles veranderen? Mijn excuses, maar ik denk het niet.” Inderdaad zal van deze crisis geen revolutie komen, maar een grote les valt er wel te leren: de verbinding die we de afgelopen decennia zijn kwijtgeraakt, kunnen we echt niet missen.

04 september 2020 – verschenen editie 2020nr07
Laten-we-verbinding-als-een-opdracht-zien Laten we verbinding als een opdracht zien

Ik denk dat De Wachter gelijk heeft als het gaat om grote revoluties op het gebied van klimaat en economie. Na de lockdown willen de meeste mensen dat alles zo snel mogelijk weer wordt zoals het was. En toch lijkt het mij zinvol om lessen te trekken uit deze crisis. De Wachter wil dat ook, al is hij sceptisch over de afloop: “Er was veel engagement, solidariteit en verbinding. Maar mijn vrees is dat dat vlug vergeten wordt als we teruggaan naar de zogenaamde normaliteit.” Ik deel zijn scepsis. Maar ik wil me er niet bij neerleggen. Ik pak uit zijn betoog één woord: verbinding. Schuif al die grote hemelbestormende…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief