Laten we verbinding als een opdracht zien

In weerwil van klimaatgoeroes en andere enthousiastelingen, concludeerde psychiater Dirk De Wachter ontnuchterend in De Nieuwe Koers: “Zal alles veranderen? Mijn excuses, maar ik denk het niet.” Inderdaad zal van deze crisis geen revolutie komen, maar een grote les valt er wel te leren: de verbinding die we de afgelopen decennia zijn kwijtgeraakt, kunnen we echt niet missen.

04 september 2020 – verschenen editie 2020nr07
Laten-we-verbinding-als-een-opdracht-zien Laten we verbinding als een opdracht zien

Ik denk dat De Wachter gelijk heeft als het gaat om grote revoluties op het gebied van klimaat en economie. Na de lockdown willen de meeste mensen dat alles zo snel mogelijk weer wordt zoals het was. En toch lijkt het mij zinvol om lessen te trekken uit deze crisis. De Wachter wil dat ook, al is hij sceptisch over de afloop: “Er was veel engagement, solidariteit en verbinding. Maar mijn vrees is dat dat vlug vergeten wordt als we teruggaan naar de zogenaamde normaliteit.” Ik deel zijn scepsis. Maar ik wil me er niet bij neerleggen. Ik pak uit zijn betoog één woord: verbinding. Schuif al die grote hemelbestormende…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-moest-het-raadsel-aan-Hem-geven
Goede gesprekken

'Ik moest het raadsel aan Hem geven'

Als we de afgrondelijkheid, het mysterie, het heilige van God laten wegsijpelen, zegt ds. Arie van Houwelingen, dan ben je als gelovige een kronkelende vis op de bodem van een drooggevallen meer.
Felix de Fijter
Iedereen-in-zijn-eigen-bubbel-dat-is-dodelijk-voor-een-land
Nederlandse politiek

'Iedereen in zijn eigen bubbel, dat is dodelijk voor een land'

Als we niet uitkijken, keert onze maatschappij terug naar een tribale sfeer: allemaal aparte stammen, die geen kritiek dulden. Erdal Balci vindt het een tragische ontwikkeling, omdat daarmee “de horizon van de Europese identiteit vervaagt. En dat is een groot risico.”
Tjerk de Reus
Diep-vanbinnen-zijn-we-allemaal-egoisten
Goede gesprekken

'Diep vanbinnen zijn we allemaal egoïsten'

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene verhuisde onlangs met haar gezin van Zuid-Afrika naar Hattem, om daar als eerste vrouwelijke vrijgemaakt-gereformeerde dominee aan de slag te gaan. 'Ik ging ervan uit dat ik niet ouder dan 34 jaar zou worden, de leeftijd waarop mijn moeder stierf.'
Sjoerd Wielenga

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief